Søk

Søk

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Hos oss foregår all produksjonen på gården, og vi tar hånd om hele prosessen fra ull til ferdig garn eller tekstiler. Vi bruker ingen skadelige kjemikaler, og er opptatt av at plagget du har inntil huden er miljøvennlig, fritt for skadelige stoffer og kortreist.

Istedenfor å bruke sterke kjemikalier har vi flere skånsomme mekaniske prosesser til å bearbeide fiberen. Dette er mer arbeidskrevende og tar lengre tid, men gir til gjengjeld et levende garn med naturlige variasjoner. Garnet vårt har beholdt fiberens naturlige egenskaper, og har derfor en spesiell spenst og mykhet. Vårt garn er kortreist og 100% norskprodusert.

Last ned plakat som viser produksjonsprosessen fra ull til ferdig garn her  

Prosessen fra ull til ferdig garn er litt forskjellig avhengig av type fiber og garn som skal lages. I hovedtrekk så er prosessen slik:

 • Sortering. Ulla sorteres i ulike kvaliteter, og skitten ull og ull av dårlig kvalitet sorteres ut.
 • Tromling. Ulla tromles i en stor trommel av netting. Dette gjør at mye skitt og støv faller ned og ut av trommelen og gjør det enklere å vaske ulla.
 • Vasking. Ulla vaskes i en stor vaskemaskin spesielt laget for formålet. Det er ikke uvanlig at vi må vaske ulla flere ganger. Dette skyldes den skånsomme vaskingen og at vi kun bruker en spesiell økologisk såpe. Det hadde vært mye raskere og billigere å vaske ulla med kraftig såpe, eller å sende den til utlandet for å bli vasket slik de fleste gjør, men vi holder på vår miljøvennlige prosess som også tar svært godt vare på ullas naturlige egenskaper.
 • Sentrifugering. Vi sentrifugerer ulla for å fjerne fuktighet slik at den skal tørke raskere.
 • Tørking. Vi har et tørkeskap hvor ulla ligger på rist og tørker i vanlig romtemperatur. Om sommeren hender det også at vi legger ulla ut for tørk hvis været er på vår side.
 • Plukking. Ulla kjøres gjennom en maskin som drar ulla fra hverandre slik at ulla blir mindre klumpete og mer luftig.
 • Rensing. Ulla kjøres gjennom en rensemaskin. Her fjernes både stive dekkhår og rusk fra ulla. Enkelte typer fiber må kjøres inntil ti ganger gjennom rensemaskinen. Siden vi har hatt en forsiktig vaskeprosess, er vi helt avhengige av rensemaskinen for å kunne spinne ulla.
 • Karding. Ulla kjøres gjennom kardeverket. Her blandes også de forskjellige fargene. Ut av kardeverket kommer såkalt forgarn. Dette er en tykk og svært luftig remse med ull.
 • Strekking. Her blandes to eller tre remser med forgarn sammen til én, samtidig som det dras ut for å beholde tykkelsen. Dette gjør at ujevnheter i forgarnet jevnes ut, og at fiberen legger seg mest mulig parallelt før spinnemaskinen.
 • Spinning. Nå begynner garnet å nærme seg. I spinnemaskinen spinnes forgarnet til én tråd. Hvis fiberen er av dårlig kvalitet, for dårlig vasket eller det har skjedd andre feil tidlig i prosessen, oppdager vi det som regel først her. Da hender det at vi må starte helt på nytt med vasking av ulla og følge hele prosessen en gang til.
 • Tvinning. Her tvinnes tråden fra spinnemaskinen sammen til to- eller tretråds garn. Unntaket er Fivrel, som er et ett-tråds garn.
 • Glatting. Garnet dras gjennom et rør med damp. Dette gjør at det ferdige garnet ikke tvinner seg så mye, og gjør overflaten på garnet glattere. 
 • Bunting. I buntemaskinen buntes garnet til den bunten du får kjøpt av oss. Hver bunt må festes og merkes manuelt av oss.

Som du kanskje skjønner så ligger det mye hardt arbeid bak den bunten med garn som du kanskje har foran deg nå. Vi er stolte av garnet vi leverer, og kan stå inne for både kvaliteten og prisen på hver en kelt bunt.