Søk

Søk

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Vår historie

Telespinn AS er et aksjeselskap som ble startet opp i 2008. Spinneriet er lokalisert på gården Midt-Svartdal i Seljord kommune. Aksjonærene er for det meste mohairbønder og andre som er opptatt av kulturlandskapet.

Historien om Telespinn begynte med at gründeren bak, Bjørg Minnesjord Solheim, holdt mohairgeiter blant annet for å pleie kulturlandskapet. For å kunne nyttiggjøre seg av ulla, måtte den sendes til Danmark. De igjen sendte den til Sør-Afrika for å vaske den. Når garnet kom tilbake var det hverken spesielt lokalt eller miljøvennlig. Vi ønsker å bearbeide fiberen i samsvar med hvordan vi også pleier kulturlandskapet her i Svartdal.

Slik fikk vi ideen til Telespinn. Det viste seg at ingen andre i Nord-Europa kunne ta seg av mohairfiberen, i alle fall ikke i de små skalaene vi har her til lands. Vi fant frem til en canadisk produsent, Belfast Mini Mills, som lager maskinene vi trengte. Bjørg tok turen over til Canada for å se om dette kunne være noe for våre forhold, og slik gikk det til at det kom en stor container med spinnerimaskiner på tunet på Midt-Svartdal sommeren 2008.

Frem til høsten 2011 stod maskinene og spinneridriften i geitefjøset, men i 2012 åpnet vi et nytt og moderne spinneri på gården. Da ble det mulig å øke produksjonen og vi fikk åpnet egen butikk med salg av garn. Ikke minst fikk geitene igjen tilbake fjøset sitt!

Bjørg Minnesjord Solheim er fortsatt daglig leder i Telespinn, og deler den daglige driften med 4-5 flinke damer i spinneriet. Styreleder er Audun Minnesjord Solheim. Styret består ellers av Hilde Nordahl, Merete Grave, Håkon Minnesjord Solheim og Hilde Holthe. Varamedlem er Jorunn Hauger Bjåland og Svein Bekkjorden.