Har du ull fra egne dyr som du vil ha laget garn av? Vi spinner mye på bestilling. Hos oss kan du levere relativt små mengder ull i nær sagt alle typer fiber. Det er neppe noen i Norge som har spunnet så mye forskjellige fiber som det vi har gjort. Siden såpen og spinneoljen vi bruker er økologisk, vil det ferdige garnet være ikke bare 100% lokalprodusert og fra dine egne dyr, men også økologisk, dersom du selv driver økologisk.
Bestilling
Ta kontakt på epost eller telefon, dersom du ønsker å leiespinne hos oss.
Leveringstiden på leiespinning er for tiden fra 1-6 måneder. Det er avhengig av kapasiteten i spinneriet, og den kan variere.
Når du skal sende inn ull til oss er det fint om du fyller ut bestillingsskjemaet vårt.
Priser
Merk at alle prisene er uten merverdiavgift (MVA).
Fibertype
|
Minimumsvekt
|
Priser/ kg innlevert ull eksl moms
|
Sau
|
8 kg
|
Kr 805,-
|
Ryegarn av sau
|
8 kg
|
Kr 575,-
|
Sau kardeflak
|
4 kg
|
Kr 600,-
|
Forgarn sau
|
5 kg
|
Kr 600,-
|
Alpakka
|
6 kg
|
kr 805,-
|
Alpakka kardeflak
|
3 kg
|
Kr 633,-
|
Mohair
|
6 kg
|
Kr 760
|
Kashmir
|
Etter avtale
|
Etter avtale
|
Hund
|
1 kg
|
Kr 1725,- (+kr 575,- pr kg lam)
|
|
|
|
Det er viktig å være klar over at prisene regnes ut fra levert mengde ull. Vi veier ulla før vask, og dette er utgangspunktet for prising.
Priseksempel på 10 kg innlevert saueull:
10 kg x 805 = 8050,- (eks MVA) / 10062,- (inkl MVA) + 575,- i oppstartsgebyr.
Pris for bunting kommer i tillegg hvis du ønsker det, garn på kon er inkludert i prisen.
Hvis det er et svinn på 30% vil du få igjen 7 kg ferdig garn. Hvis det er et svinn på 50 % vil du få igjen 5 kg ferdig garn. Prisen for å spinne det blir den samme.
Jo bedre sortert ull du leverer, jo bedre garn får du tilbake og prisen blir lavere. Les om svinn lenger ned på siden for å finne ut hvor mye garn du kan forvente å få tilbake.
Oppstartsgebyr
Det tilkommer et oppstartsgebyr på 575 kroner for hver produksjon. Dette er for å finne de riktige innstillinger for spinning for din fiber slik at du får et best mulig garn. Vi bruker også tid på å rense alle maskinene etter spinning av en ny type fiber. Det kan derfor være lurt å spare opp litt fiber, slik at det blir mer å spinne i samme produksjon.
Bunting
Normalt leverer vi garnet på pappkoner. For et lite tillegg i prisen kan vi levere ferdig buntet garn.
100 g bunter: 200 kr ekstra per kg
50 g bunter: 300 kr ekstra per kg
25 g bunter: 400 kr ekstra per kg
Andre tillegg
Ved ekstra skitten fiber, tilkommer det et tillegg på 100 kr per kg
Dersom vi må bruke ekstra tid på sortering eller rensing, kommer det et tillegg på 650 kr per arbeidstime. Les mer om sortering og rensing lenger ned på denne siden.
Hvis du har ull fra andre typer dyr er det bare å ta kontakt for pris.
Hva slags garn kan du få?
- Som regel spinner vi vanlig 2-tråds strikkegarn når vi leiespinner, men vi kan spinne både 1, 2, 3, og 4-tråds garn. 1-tråds garn forutsetter at fiberen er sterk nok, og at det er god nok kvalitet på fiberen. Kidmohair kan vi normalt spinne i 1-tråds. Alpakka spinner vi derimot normalt ikke i 1-tråds da det ikke blir sterkt nok til å gå gjennom spinnemaskinene våre. For eksempel ligger 2-tråds alpakkagarn typisk på i overkant av 300 meter per 100 gram.
- Normalt er det enklere å få spunnet forholdsvis tynt garn, enn svært tykt garn.
- Det er mulig å blande inn andre fiber i din fiber. For eksempel kan vi blande inn mohair eller saueull som f.eks. merino i alpakka.
- Garnet leveres enten i bunter på 25,50 eller 100 gram, eller på pappkoner som er praktisk for deg som vever eller skal strikke på maskin. Pappkoner er inkludert i prisen, men for et lite tillegg kan du få ferdig buntet garn.
- Vi farger foreløpig ikke når vi leiespinner, men vi kan blande fiber for å oppnå naturlige fargevariasjoner.
- Vi kan også spinne ryegarn til tepper. Saueull, spesielt spælsau, og bukkeull er godt egnet til dette.
- Vi lager også toveflak. Dette kan man lage av de fleste typer ull. Kontakt oss på epost for pris.
Ting å passe på
Minimumsmengder
Du bør levere en viss mengde ull for hver garnkvalitet du ønsker. Se pristabell for minimumsmengde. Minimumsmengden gjelder for hver kvalitet av ferdig garn. Hvis du for eksempel har ull fra én hvit sau og én sort sau, og ønsker hvitt garn, sort garn og et grått garn (vi kan blande forskjellige grånyanser), så må du i utgangspunktet levere tre ganger minimumsmengden siden du ønsker garn i tre kvaliteter. Hvis du derimot kun ønsker én type garn holder det i dette tilfellet med at ulla fra den hvite og den sorte sauen tilsammen tilsvarer minimumsmengden, og du vil få et grått garn tilbake. Hvis du leverer minimumsmengden eller mer av hver kvalitet du ønsker garn, blir det lettere for oss å lage flott garn til deg.
Vi kan spinne mindre, men dette anbefaler vi ikke. Den første grunnen er at du må uansett betale for minimumsvekt, da det er like mye arbeid for oss å kjøre en halvfull maskin som en full maskin. I tillegg må vi justere maskinene for hver type fiber vi spinner, og det første garnet av hver kvalitet vil kunne være noe ujevnt. Hvis det er små mengder vil derfor en uforholdsmessig stor del av garnet ikke være av optimal kvalitet.
Klipp
Dobbeltklipp må unngås i størst mulig grad. Sau og mohair klippes to ganger i året for rett lengde på fiberen.
Sortering
Rusk og rask i fiberen er det ikke alltid så lett å bli kvitt 100%, men vi har maskiner som får renset ut mye rusk. Likevel er det slik at jo mindre rusk det i den leverte fiberen, jo jevnere blir garnet. Det blir også mindre svinn. Svært skitten eller urinbrent ull, for eksempel fra rundt baken, sorteres ut og kastes.
Ull fra beina, under buken, kort ull (f.eks. fra rundt ansiktet) og eventuelt halsull sorteres også ut. Denne kan brukes til ryegarn hvis kvaliteten er god nok.
Hvis det er mye ull som er filtet sammen bør dette også sorteres ut, det får vi ikke spunnet garn av, men det kan i visse tilfeller brukes til ryegarn. Hvis du klipper dyra så ofte som anbefalt vil filtet ull sjelden være noe problem.
Oppbevaring / frakt
Ull bør oppbevares tørt og luftig. Det vil si at papir- eller striesekker er egnet til å oppbevare fiberen. Plastsekker skal derimot unngås. Det er ikke noe problem å oppbevare fiberen i minusgrader. Det er viktig å merke sekkene som du sender inn godt. Skriv navnet ditt, telefonnummer og hvilken type fiber det er pakket. Du kan gjerne legge flere feller i samme sekk, de kan skilles ad ved hjelp av for eksempel avispapir. Ønsker du å blande fellene til garn, trenger du ikke å seperere de. Hvis sekkene ikke er godt nok merket, og det kreves et sorterings- eller ompakkingsarbeid av oss, kan det tilkomme en sorteringskostnad på fakturaen.
Svinn
I enhver spinneprosess så vil det være endel svinn. Dette er helt normalt, og skyldes at vi renser ut rusk, støv og grove fiber fra ulla, i tillegg til at det forsvinner noe vekt, typisk 10-20%, av fiberen i form av fett og rusk når vi vasker den. Svinnet varierer veldig avhengig av kvaliteten på ulla og type fiber, men ligger gjerne på 20-40%. Ved 30% svinn vil det si at du får 7 kg garn tilbake dersom du har levert 10 kg ull. Siden du betaler for levert mengde ull, er det ikke bare enklere for oss å lage godt garn, men det blir også billigere for deg dersom du har sortert ulla skikkelig. Noen typer fiber har høyere svinn enn andre. Et eksempel er spæl- og villsauull. Her er det ekstra mye dekkhår, som for en stor del blir renset ut i renseverket vårt. Dette gjør at det ikke er unormalt med 50% svinn, og i noen tilfeller enda mer, for denne typen ull. Mesteparten av fiberen som vi renser ut kan vi ta vare på og sende tilbake sammen med garnet hvis du ønsker det. Denne restefiberen er ren (den er jo vasket av oss), og du kan for eksempel bruke den til toving.
Mohair
Mohairfiberen bør være mellom 10 og 15 cm lang, og helst ikke over ca. 17 cm. Vi spinner den kvaliteten du ønsker og blander inn enten merino, lamm- eller saueull. Pris på blandningsfiber tilkommer til vanlig leiespinningspris.
Hund
Vi spinner en god del hår fra hund. Det som er viktig å tenke på er at pelsen må være lengre enn 4 cm for at maskinene skal kunne prosessere den. Hårene er også veldg glatte og for å binde pelsen og lage et godt garn, blander vi inn naturfarget variasjoner av lamull. Blandingsforholdet pleier å være ca 50-50. Ta kontakt med oss om du har spesifikke forespørsler. Minimumsvekt for hundefiber er 1 kg.
Angora
Vi spinner for øyeblikket ikke garn av angorakanin. Angorafiberen inneholder dessverre mye flass/støv og fremkaller allergiske reaksjoner for de som arbeider i produksjonen.
Spæl og sau
Best egnet til strikkegarn er høstullen. Har du vårull du ønsker spunnet, bør du sjekke slik at den ikke har filtet/tovet for mye. Du må enkelt kunne dele opp fellen med hendene, den skal ikke måtte rives løs. Skal vi spinne strikegarn av spæl, anbefaller vi at dekkhårene ikke er lengre enn 17 cm. Er de det, kan vi i stedet lage flott ryegarn til deg. Det er også slik at jo mere bunnull fellen har, jo mykere og luftigere strikkegarn vil du få.