Søk

Søk

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Vårt garn

Vi i Telespinn har spesialisert oss på fiber fra mohairgeita. Mohairfiberen er spesielt tynn og blank sammenlignet med saueull. Dette gjør at plagg i mohair føles luftige å ha på seg samtidig som de har en flott glans. Vi produserer vårt eget mohairgarn på spinneriet i Svartdal i flere kvaliteter: Mari, Symre, Pan og det unike ryegarnet vårt. 

Garnet vårt er laget av norsk ull. Vi bruker økologisk såpe og spinneolje, og bruker ingen kjemikalier i spinneprosessen. Dette gjør at garnet vårt har den utrolig myke kvaliteten og spensten du kjenner når du holder det i hånden. At vi ønsker å bevare mest mulig av mohairfiberens naturlige egenskaper, gjør også at det er større naturlige variasjoner i garnet vårt enn i "fabrikkgarn". Vi ser på dette som positivt da det viser at det faktisk er et naturprodukt du holder i hånden uten skadelige tilsetningsstoffer. Vi bleker ikke ulla vår, og tilsetter ikke møllmiddel eller andre gifter som er vanlige å bruke i tekstilbransjen.

Mari er spesielt mykt, og spinnes av fiber fra de to første klippene av geitekillingen. Mari er et to-tråds strikkegarn, og egner seg spesielt til babyklær, sjal og andre tekstiler som skal være tett inntil kroppen. Mari gir ca. 175 meter per 50 gram, strikkepinner: 2 - 3,5. Strikkefasthet ca. 25m per 10cm på pinne nr.3. Mari består av 80% kidmohair og 20% merinoull. Prisen pr 50 g bunt er 125 kr.

Fivrel er samme garnkvalitet som Mari, men er et en-tråds garn. Dette garnet egner seg blant annet til sjal og skjerf. Fivrel gir ca. 350 meter per 50 gram. Fivrel består av 80% kidmohair og 20% merinoull. Prisen pr 50 g bunt er 135 kr. 

Symre er et blankt, lekkert strikkegarn som egner seg til de fleste strikkeprodukter. Symre gir ca. 150 meter per 50 gram, strikkepinner 2,5 - 4. Vaskes på ullvask 30 grader. Strikkefasthet ca. 22m per 10cm på pinne nr.3,5. Symre består av 80% mohair fra norske unggeiter og 20% norsk lammeull. Prisen pr 50 g bunt er 80 kr. 

Pan er sportsgarnet vårt og er spesielt slitesterkt. Det egner seg utmerket til tykke sokker, tykkere gensere og skjerf. Garnet er spunnet av mohair fra voksne geiter og geitebukker. Det egner seg godt til gensere, sokker, votter og luer. Pan gir ca. 170 meter per 100 gram. Strikkepinner 3,5-5. Strikkefasthet ca. 21m per 10cm på pinne nr.3,5. Pan består av 70% norsk bukkemohair og 30% norsk saueull. Prisen pr 100 g bunt er 125 kr. 

Ryegarnet er helt unikt: Av dette spesielt tykke garnet kan du veve tepper som er svært behagelige å gå på. Du kan også strikke eller fingerhekle med dette garnet. Ryegarnet blir laget av en blanding av mohair og spælsau. Her bruker vi spesielt kraftig fiber, noe som gjør ryegarnet spesielt slitesterkt, samtidig som dette forsatt er mykt og behagelig garn. Det er ingen bunter som er helt like hverken i farge eller størrelse. (Vi har oppgradert en ny maskin som skal produsere ryegarn, og vi er foreløpig ikke helt på plass med alle innstillingene på denne maskinen enda. Men vi jobber med saken, og er snart klare for å produsere opp mer av det flotte ryegarnet).  

I tillegg fører vi to typer garn som vi ikke har spunnet selv. Det er et bouclégarn, et garn med løkker, spunnet i Sør-Afrika, hvor det er spesielt mye mohairgeiter.

Vi fører også et økologisk bomullsgarn fra Peru. Mens tradisjonell bomullsproduksjon kan være tildels svært skadelig for miljøet, er det motsatte tilfelle her. Bomullen blir økologisk produsert av lokale indianerfamilier i Peru, og arealet som brukes til bomullsproduksjonen ble tidligere brukt til å dyrke coca. Dette garnet er heller ikke farget, og leveres i fire forskjellige farger som er bomullens naturlige farge. Dette Pakuchogarnet er dermed blant det mest bærekraftige bomullsgarnet du får tak i, og det er derfor både Fairtrade- og økologisk sertifisert.

Feiltvinn

Etterhvert har vi fått en unik kompetanse hva gjelder de typene fiber vi spinner, og garnet går gjennom en nøye kvalitetsprosess. Av og til kan det oppstå feiltvinn ("klumper") i garnet. Dette viser seg som en 5-10cm del av garnet som er veldig løst spunnet. Vi aksepterer 1 slik feiltvinn per bunt. Du kan fint strikke med en slik feiltvinn, eller aller best klippe den vekk. Hvis du skulle ha fått en bunt med flere feiltvinn så setter vi pris på om du tar kontakt så sender vi deg en ny bunt kostnadsfritt. Vi setter vår ære i å levere et unikt garn med helt spesielle kvaliteter.

Buntvekter

Vekten på garnet varierer blant annet med luftfuktigheten. En bunt som er 100 gram når den buntes opp her, kan derfor veie mindre enn 100 gram hjemme hos deg vinterstid med tørr inneluft, eller mer hvis det er fuktig klima der hvor du er. Det er uansett små variasjoner det er snakk om. Vi tolererer inntil +/-5% avvik på buntvekten. Bunter som er større eller mindre forsøker vi å sortere ut og selge til spesialpris. Skulle du ha fått en bunt som er innenfor kvalitetskravene, men som for eksempel er akkurat for liten til at du får fullført plagget du strikker så er du velkommen til å ta kontakt med oss, og vi skal sørge for at du får det garnet du trenger.

Loing

Alle ullprodukter kan loe noe i starten, men normalt er ikke det noe problem for våre garnkvaliteter. Hvor mye plaggene loer avhenger også av fiberens kvaliteter. Skulle du ha fått garn som du synes loer for mye, er det bare å ta kontakt.